Les nenes de l'Índia: no les deixem enrere

A tota l'Índia, la gent s'uneix per sensibilitzar sobre el futur de les nenes del país, cosa que en realitat resulta en una unió pel bé de tothom. Segons UNICEF, l'Índia té la població adolescent més gran del món, 253 milions, i una de cada cinc persones té entre 10 i 19 anys. Tant les nenes com els nens no tenen accés a la informació i als recursos que afecten la seva qualitat de vida.

No obstant això, les adolescents estan especialment exposades a múltiples nivells de vulnerabilitat a causa de les normes socials que n'afecten el valor. Això inclou accés limitat a l'educació, treball infantil, manca d'instal·lacions sanitàries, malalties i morts de mares i nadons. També un milió i mig de nenes casades cada any, cosa que representa un terç del total mundial.

L'Índia es beneficiarà socialment, políticament i econòmicament si les seves adolescents estan segures, sanes, educades i equipades amb informació i aptituds per a la vida amb què recolzar el desenvolupament continu del país. A Amrita Vishwa Vidyapeetham (Universitat Amrita), els investigadors s'estan plantejant diferents maneres de fer realitat aquesta visió.

No les ignorem, perquè elles importen

per Rasika Soman

AMMACHI Labs, Investigadora

És hora de repensar la condició de les adolescents a l'Índia, reflexionar sobre nosaltres mateixes i preguntar-nos: "Què estem fent per millorar la condició de les nenes al nostre país?"

Des del dia que l'Índia es va convertir en una nació independent el 1947, ha aconseguit un gran desenvolupament en termes de millora del nostre PIB, desenvolupament tecnològic, desenvolupament industrial i comerç exterior. Però darrere d'aquest anomenat "èxit" s'amaga la deplorable condició de les joves que sovint són desateses, especialment a les zones rurals de l'Índia.

Els governs central i estatal estan fent esforços per millorar aquesta part marginada de la societat a través de diverses iniciatives. Entre elles hi ha habilitar comptes bancaris per a nenes (Sukanya Samriddhi Yojana), elevar l'estat general de la nena (Balika Samridhi Yojana) i brindar suport financer a les famílies empobrides quan neix una nena (Mukhyamantri Rajshri Yojana).

Però la pregunta continua sent quant impacte han tingut aquests programes en el canvi de perspectiva i actitud de les masses envers les nenes al nostre país. Això no només s'aplica a les zones rurals "sense educació, endarrerides i marginades", sinó que també és freqüent a les anomenades "ciutats urbanes educades".

La condició de les dones a l'Índia es pot analitzar apropiadament a través de l'Informe de Població Mundial 2020 de l'ONU. S'hi afirma que el nombre de "dones desaparegudes" a l'Índia és de 45,8 milions els últims 50 anys. S'estan referint a aquelles nenes que són assassinades abans de néixer a causa de la selecció del sexe o deliberadament assassinades després del naixement per manca d'una nutrició i cures adequades.

En un país on l'úter de la dona es considera principalment favorable per donar a llum un nen, la nena es considera desafortunada, un tabú i un llast per a la família. El Fons de Població de les Nacions Unides (UNFPA) estima que si aquesta condició preval a l'Índia, veurem un moment en què els nuvis no tindran núvies per casar-se, i això derivar en vicis socials com violacions, tracta de nens i nenes.

Tot i que el nostre país està ple d'aquesta incessant indiferència cap a la nena, els laboratoris AMMACHI Labs, el Centre per a la Igualtat de Gènere i Potenciació de la Dona i AmritaCREATE s'han esforçat per brindar educació, salut i nutrició, seguretat i desenvolupament inclusiu a les nenes marginades i excloses.

Per exemple, el novembre del 2018, AMMACHI Labs va ser seleccionat pel govern de l'Índia per ser una agència implementadora de Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY). Es tracta d'una iniciativa dissenyada per brindar desenvolupament en habilitats de qualitat a joves de 18 a 35 anys que estan marginades de la capacitació formal, cosa que succeeix especialment en àrees remotes i comunitats tribals. Avui, Amrita-PMKVY compta amb centres a Odisha, Kerala, Tàmil Nadu, Jharkhand i Chhattisgarh.

El projecte té un enfocament específic dirigit a les dones joves i inclou capacitar-les en sectors dominats principalment per homes a l'Índia. Hi ha programes en reparació automotriu, fontaneria, sastreria i assistents de servei general en la cura de la salut. Amrita-PMKVY opera a través d'un model de galleda i ràdio, cosa que ajuda a ampliar l'abast del projecte.

Aquest és només un dels molts esforços de Amrita. Un enfocament participatiu unit a l'empatia i la compassió és la recepta per a l'èxit de les iniciatives. Així que inspirem-nos i unim les nostres mans per animar les nenes del nostre país. Totes les noies realment importen.

L'impacte de gènere del COVID-19 a l'educació

per Vipul Chawla

Estudiant de màster en Treball Social

La pandèmia del COVID-19 ha pertorbat diversos sectors i segments de l’economia global. Les dones i les nenes, especialment les pobres i marginades, són més vulnerables a aquests trastorns. Se'ls pressiona perquè integrin les commocions socioeconòmiques i polítiques sense precedents, sense que se'ls facilitin els mitjans necessaris per mitigar aquests canvis.

Les dades de la UNESCO indiquen que del total d'estudiants matriculats a nivell mundial, més del 89 per cent (1,54 mil milions de nens) no assisteixen a l'escola a causa de tancaments a causa de COVID-19. Aquesta dada inclou gairebé 743 milions de nenes.

Igual que a molts països, a l'Índia, la pandèmia va afectar de forma massiva el sector de l'educació. Amb tancaments prolongats d'escoles que han fet passar de l'ensenyament tradicional a l'aula als mitjans digitals, cosa que ha provocat que les desigualtats persistents s'hagin ampliat encara més. Un informe de polítiques del Center for Budget and Governance Accountability (CBGA) i Child Rights and You (CRY) estableix que això podria causar que un milió més de nenes, així com de nens transgènere, abandonin l'escola, especialment els pobres, els discapacitats o els que viuen en àrees rurals.

Fins i tot a l'època anterior a COVID-19, la taxa d'alfabetització de les dones era més baixa que la taxa d'alfabetització dels homes. Tot i que la taxa d'alfabetització femenina va augmentar en un vuit per cent (del 62.3% el 2007-08 al 70.3% el 2017-18), moltes mai no s'han inscrit en cap institució educativa. Entre altres raons per manca dinterès, limitacions financeres i participació en activitats domèstiques.

Els efectes del COVID-19 estan desproporcionadament esbiaixats cap a les adolescents. Amb una desocupació generalitzada i un mercat laboral inestable, moltes famílies s'han vist empeses a la pobresa i afronten dificultats econòmiques. En situacions semblants a les d'una crisi, els costos financers i l'oportunitat d'educar les filles són encara sospesats i examinats molt més.

Amb aquesta fragilitat i incertesa, el matrimoni infantil es converteix en un mecanisme de supervivència perquè algunes famílies alleugin la pressió financera. UNICEF adverteix que, a causa de la pandèmia, al voltant de 10 milions més de nenes a tot el món seran induïdes al matrimoni infantil la propera dècada.

Les estimacions també infereixen que cada any almenys 1,5 milions de nenes menors de 18 anys es casen a l'Índia. Amb una de cada tres nenes núvies del món que resideixen a l'Índia, el nostre país allotja 223 milions de nenes núvies. Per tant, es considera que la incidència del matrimoni infantil a l'Índia és més probable entre les nenes que pertanyen a llars pobres, que tenen un nivell d'educació més baix o que resideixen en àrees rurals.

La pandèmia va empènyer molts nens de diferents estats, classes, castes, gèneres i regions fora de les escoles a causa de la bretxa digital que ja existeix al nostre país. Segons una enquesta del Govern de l'Índia el 2017-2018, gairebé el quatre per cent de les llars rurals i el 23 per cent de les llars urbanes posseïen ordinadors. Aproximadament el 24% de les llars al país tenien accés a Internet (15% entre les llars rurals i 42% entre les llars urbanes), i les dones tenien un accés menor en comparació amb els homes.

Les nenes que pertanyen a llars vulnerables corren més risc d'haver de carregar amb les tasques domèstiques o casar-se. Això condueix a la inaccessibilitat de l’educació digital, ja sigui per un accés inadequat a les tecnologies o per la priorització de l’accés dun nen als recursos digitals comuns. La bretxa digital de gènere persistent i la necessitat de l'educació virtual estan destinades a fomentar les desigualtats existents en termes d'accés a l'educació bàsica.

Aquest any, el Dia Internacional de la Nena va tenir com a lema "Generació digital: tecnologia i innovació com a acceleradors de l'autonomia corporal de les nenes". L'atenció es va centrar a valorar positivament les nenes que utilitzen la tecnologia per a un futur millor i en una convocatòria urgent a l'acció per expandir la connectivitat digital per als que es van quedar enrere. En potenciar-les a les seves comunitats, així com digitalment, el que es tracta és de:

- Tancar la bretxa de gènere digital en connectivitat, dispositius i ús

- Canalitzar la seva creativitat per dissenyar solucions digitals innovadores per ajudar les nenes a assolir els seus drets i assegurar-ne l'autonomia corporal.

- Crear un món digital accessible i segur per a tothom.

Ajudar les nenes a tenir un accés equitatiu a les eines digitals i la informació els permetrà la capacitat per prendre decisions informades. L'educació és un mitjà sòlid per trencar el cercle viciós de la discriminació i garanteix un futur igualitari per a les nenes. La revolució digital en gènere és, doncs, vital per a la potenciació no només de les nenes, sinó de la societat global en conjunt.

Generació digital. La nostra generació

per Gayathri Sujatha

Estudiant de màster en Treball Social

Les nenes necessiten conèixer les seves realitats digitals i tenir la capacitat d'aplanar els seus camins per construir un imperi de somnis en aquesta nova generació de tecnòlegs.

L'11 d'octubre del 2012, el món va celebrar el primer Dia Internacional de la Nena. Les persones, tant homes com dones, van realitzar diversos esdeveniments i campanyes per crear consciència sobre els desafiaments a què s'enfronten les nenes a tot el món i per crear un entorn saludable i segur per a totes.

Aquest any, nou anys després, el tema va especificar l'àmbit digital: "Generació digital. La nostra generació”. La digitalització evoluciona i s'expandeix contínuament, i les tecnologies van des d'Internet i dispositius mòbils fins a realitats virtuals i augmentades i intel·ligència artificial, inclòs l’aprenentatge automàtic, la robòtica, els sistemes automatitzats i l’anàlisi de dades.

L'alfabetització digital és crucial per al desenvolupament dels nostres infants i joves en una àmplia gamma d'àrees. Entre elles, especialment, l'ocupabilitat, que es vincula amb un potencial d'ingressos més gran i noves oportunitats econòmiques. Segons el Fòrum Econòmic Mundial, el 90% dels treballs requeriran habilitats digitals per al 2030.

Al mateix temps, la desigualtat de gènere al món físic es replica al món digital, i podem veure una gran bretxa en l'accés de les nenes en comparació amb el dels nens. Tot i que la pandèmia del COVID-19 ha accelerat l'ús de plataformes digitals per a l'educació i el treball, algunes persones a l'Índia, especialment en àrees rurals, encara no tenen accés a Internet a casa. Això també dóna com a resultat que la bretxa digital es concentri aclaparadorament en les dones i les nenes.

Durant el COVID-19 moltes dones i nenes travessen situacions extremadament vulnerables. La violència domèstica, el matrimoni adolescent i l'abús infantil semblen haver arribat al punt màxim. Alhora, el tancament de les escoles ha donat lloc a classes en línia i la vacunació contra COVID-19 s'ha vist facilitada pel registre en línia.

Moltes dones i nenes no poden accedir a la protecció o la participació a causa de la manca de comunicacions digitals. En comparació amb els homes, hi ha menys dones que tenen telèfons mòbils, i els qui els tenen sovint tenen models antiquats, trencats o que funcionen malament. Els telèfons intel·ligents són un somni impossible per a moltes dones, especialment a les zones rurals de l'Índia.

A més, el cost de les dades és més gran en àrees remotes amb menor connectivitat. Hi ha una manca de competència al mercat, cosa que a més impedeix que les dones i les nenes accedeixin a Internet i a la tecnologia digital. Si els operadors mòbils poguessin donar suport al desenvolupament de l'alfabetització digital per a les nenes, especialment per a les que no assisteixen a l'escola i es troben a llocs aïllats, la seva perspectiva del món canviaria completament.

Un altre factor per a les nenes és que vivim en una era tecnològica, però no reben el mateix suport ni se'ls anima a estudiar ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (STEM). De fet, la disparitat de gènere és alarmant al camp de STEM, que està impulsant la innovació i el benestar social en el futur. Tant les nenes com els nens han de participar per igual en l'èxit de les seves metes individuals, juntament amb l'assoliment de les nostres metes nacionals per millorar el nostre futur com a comunitat.

Hi ha múltiples capes en joc a la bretxa de gènere digital. Inclouen accés desigual a l'educació, normes socials perjudicials, desigualtat de gènere, analfabetisme digital i, el pitjor de tot, els riscos associats amb les tecnologies digitals: assetjament en línia, ciberassetjament, missatges sexuals no sol·licitats i explotació i abús sexual infantil .

Donar suport a l'alfabetització digital per a les nenes pot brindar protecció perquè tinguin les habilitats i la consciència sobre com utilitzar la tecnologia de manera segura amb informació fiable i dades protegides.

Per contribuir a aquesta fórmula, les polítiques educatives del govern han de donar suport a la implementació de la capacitació en habilitats digitals al currículum escolar formal. Això ha de començar a primària perquè les nenes puguin desenvolupar les seves habilitats amb el temps. També es pot brindar capacitació en alfabetització digital als pares perquè comprenguin els paràmetres de la tecnologia digital, tant els riscos com els beneficis, i puguin ajudar les nenes a mantenir-se segures en línia.

Les organitzacions que representen dones i nenes s'han d'assegurar que el marc legal ofereix protecció a dones i nenes per a la protecció, seguretat i privadesa de dades en línia. Els organismes reguladors de formulació de polítiques s'han compromès repetidament a tancar les bretxes de gènere a tots els sectors de l'economia, inclosa la inclusió digital. En anul·lar la bretxa de gènere a tots els sectors, les dones i les nenes poden explorar el món de les oportunitats, així com els desafiaments, i això pot transformar el nostre món.

El més important és escoltar les opinions i els suggeriments de les pròpies nenes perquè, com a comunitat, incloem les seves experiències en desenvolupar productes i serveis digitals.

L'alfabetització digital millora la confiança, la potenciació, el coneixement i obre les portes a un món d'oportunitats. Els recursos humans són la font més gran de desenvolupament econòmic, social, polític i cultural. Atès que les nenes són una part vital d'aquesta fórmula, se'ls ha de donar la llibertat de participar igual en el món digital.

>>Més idees dels estudiants de Treball Social

Foto 1: Ratanpur, Bihar
Foto 2: Kodur, Telangana
Foto 3: Maira, Punjab
Foto 4: Kalinagar West Bengal
Foto 5: Laranpur, Bihar

Tienes que aceptar nuestras cookies para poder disfrutar de la mejor experiencia posible en este sitio Web. We use cookies to improve our website and your experience when using it. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive Module Information