La construcció de vàters per les dones de l'Índia rural enforteix la comunitat

per Rasika Soman - AMMACHI Labs, Investigadora
17 de novembre de 2021 – Índia

Quan vam començar a treballar a Ratanpur, Bihar, les condicions insalubres del poble eren tremendes. Les persones que hi viuen se les reconeix com Musahars, una comunitat dalit que s'enfronta a la indigència i la pobresa extremes. Tots orinaven i defecaven fora, ja que allà no hi havia banys i la gent poques vegades es banyava. No havien estat educats en pràctiques bàsiques d'higiene i de sanejament.

Lentament ens vam apropar banyant els nens cada dues setmanes, ja que vivien coberts de pols i brutícia. Quan la gent va començar a entendre i acceptar aquest fet, vam poder banyar els nens una vegada a la setmana i així vam anar guanyant-nos la confiança dels aldeans.

Poc després, AMMACHI Labs (Amrita Multi Modal Applications and Human Computer Interaction) va començar les sessions de conscienciació i la construcció de banys a l’aldea. Els canvis en els hàbits de comportament van requerir un esforç i estímul substancials. Els equips anaven de casa a casa parlant amb les famílies, fent reunions públiques i reunint dones per a sessions de conscienciació sobre la salut.

“Ensenyem als residents com utilitzar el bany i com seure”, explica Mausam Devi, facilitador de AMMACHI Labs. “Ara els aldeans els estan usant i Ratanpur ha estat declarat lliure de defecació a l'aire lliure (ODF) pel govern de l'Índia.”

Els aldeans van començar practicant gradualment el coneixement compartit. Això no només ha millorat la salut, sinó que també ha salvat algunes de les seves vides. Mentrestant, l'atmosfera del poble s'ha transformat del tot. Les persones s'estan netejant externament i internament, ja que han començat a valorar-se com a éssers humans.

“Les dones i nenes que gairebé mai sortien de casa seva van sortir a construir banys amb nosaltres”, afegeix Mausam Devi.

L'aigua potable i el sanejament és el número sis dels 17 Objectius d'Autodesenvolupament (ODS) de l'ONU. L'ONU afirma que, si bé s'ha aconseguit un progrés substancial en l'augment de l'accés a l'aigua potable i el sanejament, milers de milions de persones, principalment d'àrees rurals, encara no tenen aquests serveis bàsics.

Arreu del món, una de cada tres persones no té accés a l'aigua potable, dues de cada cinc persones no tenen una instal·lació bàsica per rentar-se les mans amb aigua i sabó, i més de 673 milions de persones encara practiquen la defecació a l'aire lliure .

L'Índia és el centre d'aquesta crisi mundial d'aigua i de sanejament. Segons Water.org, el 15% de la població, 207 milions de persones, encara practica la defecació a l'aire lliure. Aquest és un factor crític que contribueix a les malalties transmeses per l’ aigua, el retard en el creixement i la mort. Amb una població total de 1.380 milions de ciutadans, el 65% viu a les aldees i àrees remotes del país, on, per descomptat, la magnitud de la necessitat és immensa.

L'escassetat d'aigua i serveis sanitaris a l'Índia crea un problema urgent per a les dones, ja que són més vulnerables a la violació i l'agressió sexual quan viatgen cap a les instal·lacions públiques o camps oberts. Sobretot, suporten la pitjor part quan surten d'hora al matí o tarda a la nit.

Des del 2014, el Govern de l'Índia ha aconseguit importants objectius en abordar el problema. Aleshores va començar la Missió Swachh Bharat amb l'objectiu d'eliminar la defecació a l'aire lliure, un canvi de comportament massiu. Ara, es construeixen més de 100 milions d'inodors i s'ha arribat a 500 milions de persones a 630.000 aldees.

És en aquest context en què Amrita Vishwa Vidyapeetham va llançar una iniciativa per abordar el sanejament a les aldees juntament amb la potenciació de les dones. Programa de potenciació de la dona de la Universitat, titulat: Construcció de banys rurals i sanejament comunitari (WE Sanitation) s'ha llançat fins ara en dues fases.

La primera fase va començar el 2014 amb l’enfocament de desenvolupament d’habilitats i educació per a la vida per a dones dàrees rurals. A través d'Educació i capacitació vocacional computaritzada (cVET), la Universitat Amrita utilitza un model futurista d'impartir habilitats vocacionals a través de la tecnologia. Combinada amb l'Educació per a l'Enriquiment de la Vida (LEE), aquesta iniciativa té com a objectiu potenciar les dones capacitant-les per construir, mantenir i promoure els banys propis i eliminar l'estat de defecació a l'aire lliure (ODF) a les seves comunitats.

El projecte marca una fita en el seu abast social, ja que la construcció i la formació són camps fins ara limitats als homes. Al final de la primera fase en  el 2016, 120 dones van construir 120 banys i la capacitació es va dur a terme a tota l'Índia als estats de Goa, Gujarat, Himachal Pradesh, Karnataka, Odisha, Rajasthan, Uttar Pradesh i Uttarakhand.

La segona fase ha estès els esforços a 21 estats i se centra principalment a investigar l'escalabilitat, les possibilitats d'un impacte més ampli i establir millors pràctiques. La peça central és la participació de la comunitat a través de l'establiment de Grups d'Autoajuda (SHG) i la connexió de les dones amb més iniciatives del Govern de l'Índia.

Avui, les dones estan construint els seus banys. Poden prendre-ho com la seva professió i posar-ho en pràctica construint banys per a altres. Una dona que ha après aquesta habilitat també la pot transferir o ensenyar a una altra dona, ajudant així a difondre l'escalabilitat. Aquest model es pot convertir en una base de coneixements global per potenciar les dones i pràctiques de sanejament dirigides per la comunitat.

AMMACHI Labs ha estat una part important del treball en la innovació de tecnologies de baix cost per al desenvolupament comunitari. Per tal de fer que la construcció d'inodors sigui fàcil, eficient i econòmicament viable, l'equip va desenvolupar un motlle de vàter utilitzant modelatge 3D. El motlle ajuda a reduir el temps i el cost, ja que on convencionalment es necessiten 76 hores per construir un vàter, amb el motlle es necessiten al voltant de 40 hores.

Des d'una perspectiva més àmplia, el que és tan crucial i únic sobre WE Sanitation és que no es tracta simplement de “construir inodors”. Les habilitats de construcció i fontaneria apreses són la base per a una major educació en camps relacionats i ajuden a establir un nou canal de suport per a les dones i les seves famílies.

Ha brindat un gran suport a dones solteres, vídues i altres dones indigents. Han trobat una manera d'obtenir ingressos de manera independent i tornar-se autosuficients. La comunitat en general també se'n beneficia, ja que les dones adquireixen coneixements sobre salut i sanejament que comparteixen amb els altres.

Fins i tot durant la pandèmia de COVID-19, els GAA capacitats per AMMACHI Labs han continuat la construcció de vàters. Per exemple, el GAA d'Amritamayi a Guptapada, Odisha havia construït amb èxit 12 banys com un projecte pagat. Les seves habilitats tenien una gran demanda i va arribar una comanda addicional per fer-ne 6 més.

A mesura que augmentava la demanda de la comunitat, el grup d'autoajuda de dones es va acostar al panchayat local (consell de l’aldea) a la recerca de suport per a la construcció de més banys. Tot i això, hi va haver molta resistència per part del consell de l’aldea.

Per tant, les dones es van mobilitzar juntes, liderades per l'organitzadora comunitària d'AMMACHI Labs, Urmila, i van iniciar una reunió amb els funcionaris del bloc per discutir els plans. L'oficial de sanejament va visitar l’aldea i, al final, se li va demanar al GAA d'Amritamayi que construís de 5 a 10 banys i presentés els seus documents per al reemborsament del govern.

El 3 de març del 2020 van iniciar la construcció dels primers 10 beneficiaris. Amb els diners guanyats, van poder adquirir més eines i materials per al proper projecte. Fins i tot van preparar el pressupost i van obtenir cotitzacions de bons proveïdors per obtenir els materials millors. A causa de la pandèmia, la feina es va suspendre de vegades, però a mesura que es van aixecar les restriccions, l'equip va continuar. El seu compromís i confiança mai no van decaure.

Aquesta noble iniciativa de AMMACHI Labs va ser lloada a nivell nacional pel primer ministre de l'Índia, Narendra Modi. Va expressar la seva gratitud a Amma per la seva contribució al sanejament i també li va demanar que comencés un projecte de construcció de banys a les aldees de cinc estats de la conca del riu Ganges, i Amma va estar d'acord.

Amrita, per tant, practica allò que predica. Una de les missions principals de la universitat és "educar per a la vida" i aquest projecte es pot prendre com un cas d'estudi adequat. No només capacita tècnicament les dones, sinó que també inspira les seves ments, pensaments i actituds de manera positiva. Esperem que en el futur moltes d'aquestes organitzacions treballin per millorar el sanejament a les nostres aldees perquè el somni de "Swachh Bharat" es faci realitat.

Foto 1: AMMACHI Labs capacita les dones en fontaneria bàsica.
Foto 2: Construcció de parets d'inodors. (Rajasthan)
Foto 3: Celebrant l'excavació del pou del vàter inicial. (Gujarat)
Foto 4: El poble de Ratanpur estava en un estat deplorable quan comencem els treballs de sanejament. (Bihar)
Foto 5: En les aldees sense banys, les dones sovint han de visitar àrees obertes on la seva seguretat està en risc. (Bihar)
Foto 6: Les dones adquireixen un nou sentit d’independència quan poden guanyar diners per a les seves famílies. (Odisha)
Foto 7: Ha estat una segona oportunitat de vida per a les dones reunir-se com a col·lectiu i formar grups d'autoajuda per emprendre projectes de construcció. (Uttarakhand)
Foto 8: Durant la pandèmia, les dones de l’adea de Guptapada van informar del seu cas davant els organismes del govern local per obtenir permís per construir. (Odisha)
Foto 9: Celebrant la finalització del projecte. (Jharkhand)

Tienes que aceptar nuestras cookies para poder disfrutar de la mejor experiencia posible en este sitio Web. We use cookies to improve our website and your experience when using it. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive Module Information